BT3001
Desarrollo de alimentos y bioproductos Food and Bioproducts Development
Curso con proyecto.
Curso que incorpora la innovación, la creatividad y el emprendimiento.
Curso en el que se recomienda incorporar la reflexión sobre dilemas éticos.
Curso en el que se recomienda incorporar las dimensiones del desarrollo sostenible.
Curso en el que se recomienda incorporar el uso de tecnologías de información.
CIP: 261201  Biotecnología   CL-L-U-CA-UDC:  3-0-8-3-3.5       

Disciplina asociada:  

Biotecnología

Escuela:  

Ingeniería y Ciencias

Departamento Académico:   

Bioingeniería

Programas académicos:   

Requisitos:  

(Haber Aprobado IN2002 o Haber Aprobado IN2023)

Equivalencia:  

TA3003

Acreditables:   

M 00871 ; TA95074

Intención del curso en el contexto general del plan de estudios:  

Curso de nivel avanzado que desarrolla en los estudiantes la habilidad en el diseño de proyectos de innovación y desarrollo de alimentos y de productos biotecnológicos. En este curso se abordarán temáticas relacionadas con el Desarrollo Sostenible en aspectos ambientales, sociales y económicos. Requiere conocimientos previos de Bioquímica, Cinética Química, Enzimología, Microbiología, Ingeniería Genética, Estadística y Diseño de Experimentos, así como el uso de Excel y MsProject. Como resultado del aprendizaje, se espera que el alumno realice un plan experimental para el desarrollo de un producto alimentario o biotecnológico altamente innovador y sepa determinar la vida útil de alimentos.

Objetivo general de la Unidad de Formación:  

Al finalizar el curso el alumno será capaz de aplicar el método científico, y la metodología de innovación y desarrollo, en el diseño de un proyecto de innovación y desarrollo tecnológico en la industria alimentaria o biotecnológica; y resolver problemas de determinación de vida útil.

Técnica didáctica sugerida:  

Aprendizaje orientado a proyectos

Bibliografía sugerida:  

LIBROS DE TEXTO:
* Brody, Aaron L., Developing new food products for a changing marketplace, Pennsylvania : Lancaster, Pa. : Technomic Pub. Co., 2000, eng,  1566767784 (encuadernado : papel alcalino)

Perfil del Profesor:  

(261201)Maestría en Biotecnología ; (260101)Maestría en Biología/Ciencias Biológicas ; (260202)Maestría en Bioquímica ; (011001)Maestría en Ciencia de los Alimentos ; (261201)Doctorado en Biotecnología ; (260101)Doctorado en Biología/Ciencias Biológicas ; (260202)Doctorado en Bioquímica ; (011001)Doctorado en Ciencia de los Alimentos
CIP: 261201, 260101, 260202, 011001

Idioma en que se imparte la materia:  


Español
Course with project.
Course that incorporates the innovation, the creativity and the enterpreneurship.
Course in which it’s recommended to incorporate the reflection on ethical dilemmas.
Course in which it’s recommended to incorporate the dimensions of the sustainable development.
Course in which it’s recommended to incorporate the use of information technologies.
CIP: 261201  Biotechnology.   CL-L-U-CA-UDC:  3-0-8-3-3.5       

Discipline:  

Biotechnology

School:   

Engineering and Sciences

Academic Department:   

Bioengineering

Programs:   

Prerequisites:  

( IN2002 or IN2023)

Equivalences:  

TA3003

Creditables:   

M 00871 ; TA95074

Course intention within the general study plan context:  

The purpose of this advanced biotechnology course is to develop student skills in designing innovation and development projects for foods and biotechnological products. This course deals with environmental, social and economic aspects of sustainable development. It requires previous knowledge of biochemistry, chemical kinetics, enzymology, microbiology, genetic engineering, statistics and experiment design as well as the use of Excel and MsProject. The learning outcome of this course for students is to carry out an experimental plan to develop a highly innovative food or biotechnological product and to know how to determine the shelf life of foods.

Course objective:  

On finishing the course the student will be able to apply the scientific method and innovation and development methodology to the design of a technological innovation and development project in the food or biotechnology industry, and solve problems related to the determining shelf life.

Teaching and learning tecnique:  

Learning-oriented projects

Suggested Bibliography:  

TEXT BOOKS:
* Brody, Aaron L., Developing new food products for a changing marketplace, Pennsylvania : Lancaster, Pa. : Technomic Pub. Co., 2000, eng,  1566767784 (encuadernado : papel alcalino)

Academic credentials required to teach the course:  

(261201)Master Degree in Biotechnology and (260101)Master Degree in Biology/Biological Sciences and (260202)Master Degree in Biochemistry and (011001)Master Degree in Food Science and (261201)Doctoral Degree in Biotechnology and (260101)Doctoral Degree in Biology/Biological Sciences and (260202)Doctoral Degree in Biochemistry and (011001)Doctoral Degree in Food Science
CIP: 261201, 260101, 260202, 011001

Language of Instruction:  


Spanish