|
|||||
Disciplina asociada:Ciencias Médicas |
|||||
Escuela:
Medicina y Ciencias de la Salud
|
|||||
Departamento Académico:
Ciencias Médicas
|
|||||
Programas académicos: |
|||||
Competencias que se desarrollan: |
|||||
Requisitos:No tiene. |
|||||
Equivalencia:No tiene. |
|||||
Intención del curso en el contexto general del plan de estudios: |
|||||
Es un curso de nivel básico, que tiene como intención que el estudiante desarrolle un marco conceptual y estratégico sobre salud global, reconociendo su vinculación con el desarrollo humano y social sostenible. Como resultado del aprendizaje, el alumno realiza un reporte evaluativo y propositivo orientado a identificar áreas de oportunidad y retos que existen en temas prioritarios de salud global. |
|||||
Objetivo general de la Unidad de Formación: |
|||||
Al finalizar la unidad de formación el alumno: - Define los conceptos básicos de salud global, identificando los aspectos que la distinguen de otras formas de atención en salud. - Reconoce los determinantes de la salud pública y su relación con los indicadores de desarrollo humano y riqueza, en un contexto globalizado. - Analiza el peso específico de las patologías más comunes y su incidencia en los sistemas de salud locales, nacionales y globales. - Identifica desafíos y retos en la salud global en las próximas décadas. |
|||||
Técnica didáctica sugerida: |
|||||
Aprendizaje colaborativo | |||||
Bibliografía sugerida: |
|||||
LIBROS DE TEXTO: * Skolnik, Richard L., Global health 101, Burlington, MA : Jones y Bartlett Learning,, 2019, eng, 1449675530, 9781449675530 LIBROS DE CONSULTA: * Babulal Sethia, Parveen Kumar, Essentials of Global Health, Elsevier Health Sciences, 2018, 0702066087, 9780702066085 * Debra L. DeLaet, David E. DeLaet, Global Health in the 21st Century: The Globalization of Disease and Wellness, Routledge, 2015, 1317258991, 9781317258995 |
|||||
Perfil del Profesor: |
|||||
(190501)Maestría en Alimentos/Nutrición y Bienestar Integral ; (260102)Maestría en Ciencias Biomédicas ; (261201)Maestría en Biotecnología ; (302001)Maestría en Estudios Internacionales ; (430106)Maestría en Ciencia y Tecnología Forenses ; (450101)Maestría en Ciencias Sociales ; (510000)Maestría en Ciencias de la Salud ; (512201)Maestría en Salud Pública ; (61)Médico Cirujano con Especialidad en algún campo de la Medicina ; (190501)Doctorado en Alimentos/Nutrición y Bienestar Integral ; (260102)Doctorado en Ciencias Biomédicas ; (261201)Doctorado en Biotecnología ; (302001)Doctorado en Estudios Internacionales ; (450101)Doctorado en Ciencias Sociales ; (510000)Doctorado en Ciencias de la Salud ; (512201)Doctorado en Salud Pública CIP: 190501, 260102, 261201, 302001, 430106, 450101, 510000, 512201, 61 |
|||||
|
|||||
Discipline:Medical Sciences |
|||||
School:
Medicine and Health Sciences
|
|||||
Academic Department:
Medical Sciences
|
|||||
Programs: |
|||||
Competitions:SEG0401A ; SEG0601A ; SEG0501A ; |
|||||
Prerequisites:None. |
|||||
Equivalences:None. |
|||||
Course intention within the general study plan context: |
|||||
It is a basic level course, which is intended for the student to develop a conceptual and strategic framework on global health, recognizing its link with sustainable human and social development. As a result of learning, the student makes an evaluative and proactive report aimed at identify areas of opportunity and challenges that exist in priority global health issues. |
|||||
Course objective: |
|||||
At the end of the unit, the student will: - Define the basic concepts of global health, identifying the aspects that distinguish it from other forms of health care. - Recognize the determinants of public health and its relationship with indicators of human development and wealth, in a globalized context. - Analyze the specific weight of the most common pathologies and their impact on local, national, and global health systems. - Identify challenges and opportunities for global health in the coming decades. |
|||||
Teaching and learning tecniques: |
|||||
Collaborative learning | |||||
Suggested Bibliography: |
|||||
TEXT BOOKS: * Skolnik, Richard L., Global health 101, Burlington, MA : Jones y Bartlett Learning,, 2019, eng, 1449675530, 9781449675530 BOOKS FOR CONSULTATION: * Babulal Sethia, Parveen Kumar, Essentials of Global Health, Elsevier Health Sciences, 2018, 0702066087, 9780702066085 * Debra L. DeLaet, David E. DeLaet, Global Health in the 21st Century: The Globalization of Disease and Wellness, Routledge, 2015, 1317258991, 9781317258995 |
|||||
Academic credentials required to teach the course: |
|||||
(190501)Master Degree in Foods/Nutrition, and Wellness Studies ; (260102)Master Degree in Biomedical Sciences ; (261201)Master Degree in Biotechnology ; (302001)Master Degree in International Studies ; (430106)Master Degree in Forensic Science and Technology ; (450101)Master Degree in Social Sciences ; (510000)Master Degree in Health Science ; (512201)Master Degree in Public Health ; (61)Physician & Surgeon with Specialty in Medicine Program ; (190501)Doctoral Degree in Foods/Nutrition, and Wellness Studies ; (260102)Doctoral Degree in Biomedical Sciences ; (261201)Doctoral Degree in Biotechnology ; (302001)Doctoral Degree in International Studies ; (450101)Doctoral Degree in Social Sciences ; (510000)Doctoral Degree in Health Science ; (512201)Doctoral Degree in Public Health CIP: 190501, 260102, 261201, 302001, 430106, 450101, 510000, 512201, 61 |
|||||