|
|||||
Disciplina asociada:Ciencias Médicas |
|||||
Escuela:
Medicina y Ciencias de la Salud
|
|||||
Departamento Académico:
Ciencias Médicas
|
|||||
Programas académicos: |
|||||
Competencias que se desarrollan: |
|||||
Requisitos:No tiene. |
|||||
Equivalencia:No tiene. |
|||||
Intención del curso en el contexto general del plan de estudios: |
|||||
Es un curso optativo de educación general, que tiene la intención de que el estudiante comprenda la interrelación entre la salud y el bienestar humanos, y su impacto en la sustentabilidad de los principales ecosistemas. Como resultado del aprendizaje, el alumno propone alternativas de estilo de vida saludable que a la vez reafirmen su compromiso ético y responsabilidad ciudadana con la sustentabilidad ecoambiental local y global. |
|||||
Objetivo general de la Unidad de Formación: |
|||||
Al término de la unidad de formación el alumno el alumno: - Genera estrategias para la modificación de hábitos y estilos de vida saludables, que sean favorables para el desarrollo sustentable de los ecosistemas locales y globales. - Evalua la solidez de recursos de información sobre estilos de vida saludable para la sustentabilidad ecoambiental, con base en el pensamiento crítico. - Reflexiona sobre su rol y compromiso para disminuir consumos que alteran los principales ecosistemas. |
|||||
Técnica didáctica sugerida: |
|||||
Aprendizaje colaborativo | |||||
Bibliografía sugerida: |
|||||
LIBROS DE TEXTO: * Tee L. Guidotti, Health and Sustainability: An Introduction, Oxford University Press, 2015, 0199325685, 9780199325689 * Mònica Guillen-Royo, Sustainability and Wellbeing: Human-Scale Development in Practice, Routledge, 2018, 1317647270, 9781317647270 LIBROS DE CONSULTA: * Richard Sennett, Building and Dwelling: Ethics for the City, Farrar, Straus and Giroux, 2018, 0374716242, 9780374716240 * Brown, Valerie A., Sustainability and health : supporting global ecological integrity in public health, London : EARTHSCAN,, 2014, eng, * Barbara Burlingame, Sandro Dernini, Sustainable Diets: Linking Nutrition and Food Systems, CABI, 2018, 1786392844, 9781786392848 |
|||||
Perfil del Profesor: |
|||||
(030104)Maestría en Ciencias Ambientales ; (140801)Maestría en Ingeniería Civil ; (190501)Maestría en Alimentos/Nutrición y Bienestar Integral ; (512201)Maestría en Salud Pública ; (513102)Maestría en Nutrición/Nutrición Clínica ; (600299)Médico Cirujano Especialidad en Calidad de la Atención Clínica ; (030104)Doctorado en Ciencias Ambientales ; (140801)Doctorado en Ingeniería Civil ; (190501)Doctorado en Alimentos/Nutrición y Bienestar Integral ; (512201)Doctorado en Salud Pública ; (513102)Doctorado en Nutrición/Nutrición Clínica CIP: 030104, 140801, 190501, 512201, 513102, 600299 Experiencia recomendada: Profesores con apertura a la multidisciplinariedad que hayan tenido experiencias de interacción con otras escuelas y sean capaces de guiar el análisis desde distintas perspectivas teóricas. |
|||||
|
|||||
Discipline:Medical Sciences |
|||||
School:
Medicine and Health Sciences
|
|||||
Academic Department:
Medical Sciences
|
|||||
Programs: |
|||||
Competitions:SEG0404A ; SEG0604A ; SEG0503A ; |
|||||
Prerequisites:None. |
|||||
Equivalences:None. |
|||||
Course intention within the general study plan context: |
|||||
General education elective course aimed at students to facilitate their understanding of the relationship between health and human well-being, as well as their impact on the sustainability of the major ecosystems. The student will be able to come up with healthy lifestyle alternatives that reinforce their ethical commitment and civic responsibility with eco-environmental sustainability within a local and global scenario. |
|||||
Course objective: |
|||||
At the end of the unit, the student will: - Generate strategies for the modification of healthy habits and lifestyles, which are favorable for the sustainable development of local and global ecosystems. - Evaluate the soundness of information resources on healthy lifestyles for eco-environmental sustainability, based on critical thinking. - Reflect on their role and commitment to reduce consumption that alter the main ecosystems. |
|||||
Teaching and learning tecniques: |
|||||
Collaborative learning | |||||
Suggested Bibliography: |
|||||
TEXT BOOKS: * Tee L. Guidotti, Health and Sustainability: An Introduction, Oxford University Press, 2015, 0199325685, 9780199325689 * Mònica Guillen-Royo, Sustainability and Wellbeing: Human-Scale Development in Practice, Routledge, 2018, 1317647270, 9781317647270 BOOKS FOR CONSULTATION: * Richard Sennett, Building and Dwelling: Ethics for the City, Farrar, Straus and Giroux, 2018, 0374716242, 9780374716240 * Brown, Valerie A., Sustainability and health : supporting global ecological integrity in public health, London : EARTHSCAN,, 2014, eng, * Barbara Burlingame, Sandro Dernini, Sustainable Diets: Linking Nutrition and Food Systems, CABI, 2018, 1786392844, 9781786392848 |
|||||
Academic credentials required to teach the course: |
|||||
(030104)Master Degree in Environmental Sciences ; (140801)Master Degree in Civil Engineering ; (190501)Master Degree in Foods/Nutrition, and Wellness Studies ; (512201)Master Degree in Public Health ; (513102)Master Degree in Clinical Nutrition/Nutritionist ; (600299)Physician & Surgeon Speciality in Health Care Quality ; (030104)Doctoral Degree in Environmental Sciences ; (140801)Doctoral Degree in Civil Engineering ; (190501)Doctoral Degree in Foods/Nutrition, and Wellness Studies ; (512201)Doctoral Degree in Public Health ; (513102)Doctoral Degree in Clinical Nutrition/Nutritionist CIP: 030104, 140801, 190501, 512201, 513102, 600299 |
|||||