P1015
Crisis alimentaria: biopolíticas para la supervivencia Food crisis: biopolitics for survival
CIP: 450101  Ciencias Sociales   CL-L-A-U-CA-ID-AS-AI-CT-HT-S-UDC-SI:  3-0-1-8-3-45-15-84-24-144-15-3-1       

Disciplina asociada:  

Ciencia Política

Escuela:  

Ciencias Sociales y Gobierno

Departamento Académico:   

Ciencia Política y Relaciones Internacionales

Programas académicos:   

Competencias que se desarrollan:   

Requisitos:  

No tiene.

Equivalencia:  

No tiene.

Intención del curso en el contexto general del plan de estudios:  

Es un curso de nivel básico cuya intención es que las y los estudiantes diseñen soluciones de emprendimiento público basadas en datos para afrontar con integridad su responsabilidad ciudadana ante el impacto de la crisis climática en la seguridad alimentaria de México. No tiene requisitos previos.

Como resultado del aprendizaje, el alumno tendrá competencias para comprender y utilizar literatura científica y logrará identificar un problema público de seguridad alimentaria usando estadística aplicada y desde la perspectiva de la integridad ciudadana. Asimismo deberá generar una política pública en la que propondrá soluciones a partir de prospectiva estratégica para para mitigar o adaptar el impacto de la crisis climática en la seguridad alimentaria de su entidad federativa.

Objetivo general de la Unidad de Formación:  

Al finalizar el curso el alumno será capaz de:

- Abordar situaciones de la vida cotidiana, mediante el cumplimiento de leyes, normas y principios éticos. En el abordaje identifica la normatividad correspondiente para conducirse con respeto y honestidad.

- Generar soluciones innovadoras, mediante un proceso de validación y de acuerdo con el contexto de la oportunidad emprendedora. Esto se logra a través del uso de algún método de creatividad o pensamiento divergente, así como el empleo de un prototipo para validar características de la innovación; a través del diseño de una solución deseable, y con base en las características identificadas, el contexto de la situación, una reflexión sobre la experiencia del proceso y de posibles situaciones adversas. También, mediante una actuación proactiva, y mostrando empatía con las necesidades del usuario, cliente o beneficiario de la solución propuesta.

Técnica didáctica sugerida:  

Aprendizaje orientado a proyectos

Bibliografía sugerida:  

LIBROS DE TEXTO:
* Petrikova, Ivica, Global food security and development aid, New York : Routledge, 2017, spa, 9781138615236
* edited by Christopher Bosso, Feeding cities : improving local food access security and sovereignty, New York, NY : Taylor & Francis Group, 2017, spa, 9781138647251
* Tofael Ahamed, Ryozo Noguchi and Tomohiro Takigawa, Sustainability : integrating environment agriculture and renewable energy for food security, New York : Nova Publishers, 2015, eng, 9781631177026

Perfil del Profesor:  

(450101)Maestría en Ciencias Sociales ; (451001)Maestría en Ciencias Políticas ; (450601)Maestría en Economía ; (440401)Maestría en Administración Pública ; (440501)Maestría en Análisis de Política Pública ; (510000)Maestría en Ciencias de la Salud ; (512201)Maestría en Salud Pública ; (513102)Maestría en Nutrición/Nutrición Clínica ; (520201)Maestría en Administración/Dirección de Negocios ; (521003)Maestría en Desarrollo/Comportamiento Organizacional ; (450101)Doctorado en Ciencias Sociales ; (451001)Doctorado en Ciencias Políticas ; (450601)Doctorado en Economía ; (440401)Doctorado en Administración Pública ; (440501)Doctorado en Análisis de Política Pública ; (510000)Doctorado en Ciencias de la Salud ; (512201)Doctorado en Salud Pública ; (513102)Doctorado en Nutrición/Nutrición Clínica ; (520201)Doctorado en Administración/Dirección de Negocios ; (521003)Doctorado en Desarrollo/Comportamiento Organizacional
CIP: 450101, 451001, 450601, 440401, 440501, 510000, 512201, 513102, 520201, 521003

Experiencia recomendada:  

Salud global, Salud Planetaria, Sistemas Alimentarios, Políticas Públicas, Políticas en Salud, Nutrición, Nutrición Sustentable.

Idioma en que se imparte la materia:  


Español
CIP: 450101  Social Sciences, General.   CL-L-A-U-CA-ID-AS-AI-CT-HT-S-UDC-SI:  3-0-1-8-3-45-15-84-24-144-15-3-1       

Discipline:  

Political Science

School:   

Social Sciences and Government

Academic Department:   

Political Science and International Relations

Programs:   

Competitions:   

SEG0403A ; SEG0201A ;

Prerequisites:  

None.

Equivalences:  

None.

Course intention within the general study plan context:  

This is a beginner-level course that aims to equip students with the skills to design public entrepreneurship solutions based on data. The course is designed to help student face their citizen responsibility with integrity, especially in light of climate change's impact on food security in Mexico. There are no prerequisites for the course.

Upon completion, students will be able to understand and use scientific literature, identify public food security problems using applied statistics, and evaluate the problems from the perspective of citizen integrity. Additionally, students will be required to propose solutions based on strategic foresight to mitigate or adapt to the impact of the climate crisis on food security in their federative entity.

Course objective:  

At the end of the course, the student will be able to:

- Address everyday life situations, through compliance with laws, standards and ethical principles. In this approach, identify the corresponding regulations to conduct oneself with respect and honesty.

- Generates innovative solutions, through a validation process and in accordance with the context of the entrepreneurial opportunity. This is achieved through the use of some method of creativity or divergent thinking, as well as the use of a prototype to validate characteristics of innovation; through the design of a desirable solution, and based on the identified characteristics, the context of the situation, a reflection on the experience of the process and possible adverse situations. Also, through proactive action, and showing empathy with the needs of the user, client or beneficiary of the proposed solution.

Teaching and learning tecniques:  

Learning-oriented projects

Suggested Bibliography:  

TEXT BOOKS:
* Petrikova, Ivica, Global food security and development aid, New York : Routledge, 2017, spa, 9781138615236
* edited by Christopher Bosso, Feeding cities : improving local food access security and sovereignty, New York, NY : Taylor & Francis Group, 2017, spa, 9781138647251
* Tofael Ahamed, Ryozo Noguchi and Tomohiro Takigawa, Sustainability : integrating environment agriculture and renewable energy for food security, New York : Nova Publishers, 2015, eng, 9781631177026

Academic credentials required to teach the course:  

(450101)Master Degree in Social Sciences ; (451001)Master Degree in Political Relations ; (450601)Master Degree in Economy ; (440401)Master Degree in Public Management ; (440501)Master Degree in Public Policy Analysis ; (510000)Master Degree in Health Science ; (512201)Master Degree in Public Health ; (513102)Master Degree in Clinical Nutrition/Nutritionist ; (520201)Master Degree in Business Administration/Management ; (521003)Master Degree in Organizational Behavior Studies ; (450101)Doctoral Degree in Social Sciences ; (451001)Doctoral Degree in Political Relations ; (450601)Doctoral Degree in Economy ; (440401)Doctoral Degree in Public Management ; (440501)Doctoral Degree in Public Policy Analysis ; (510000)Doctoral Degree in Health Science ; (512201)Doctoral Degree in Public Health ; (513102)Doctoral Degree in Clinical Nutrition/Nutritionist ; (520201)Doctoral Degree in Business Administration/Management ; (521003)Doctoral Degree in Organizational Behavior Studies
CIP: 450101, 451001, 450601, 440401, 440501, 510000, 512201, 513102, 520201, 521003

Recommended Experience:  

Global Health, Planetary Health, Food Systems, Public Policies, Health Policies, Nutrition, Sustainable Nutrition.

Language of Instruction:  


Spanish