SA95871
Sistemas de producción de hortalizas Vegetable Production Systems
Materia No Vigente
CIP: 000000  Indefinido   CL-L-U-CA:  3-0-8-3       

Disciplina asociada:  

Sistemas Agropecuarios

Escuela:  

Por definir

Departamento Académico:   

Por definir

Programas académicos:   

Requisitos:  

(Haber Aprobado RN95842)

Equivalencia:  

SA00871 ; AG90047 ; AG3017

Intención del curso en el contexto general del plan de estudios:  

Objetivo general de la Unidad de Formación:  

Introducir al estudiante a la situación y al potencial del cultivo de hortalizas en México. Familiarizarse con los tipos de hortalizas con base en su clasificación taxonómica, de clima, requerimientos de suelo y parte comestible. Describir los ciclos fisiológicos de desarrollo de las hortalizas más importantes. Estudiar los principios básicos de producción: métodos de preparación del suelo; métodos de siembra; fertilización; riegos; control de maleza; plagas y enfermedades de las principales hortalizas de clima cálido y templado; todo lo anterior con la finalidad de lograr la integración de empresas productoras de hortalizas competitivas.

Técnica didáctica sugerida:  

No especificado

Bibliografía sugerida:  

LIBROS DE TEXTO:
* Valadez L., A., Producción de hortalizas, México : LIMUSA, 1990, esp, 
* Vegetables: Characteristics, production, and marketing, Pierce, L. C., New York : John Wiley and Sons, 1987, eng, 

LIBROS DE CONSULTA:
* Vegetable production, Nonnecke, I. L., New York : AVI Book, 1989, eng, 
* World vegetables: principles, production, and nutritive values, Yamaguchi, M., Connecticut : AVI Publishing Co. Wesport, 1983, eng, 
* Knott's handbook for vegetable growers, Lorenz, O. A. and D. N. Maynard, 3, New York : John Wiley and Sons, 1988, eng, 

Perfil del Profesor:  

Idioma en que se imparte la materia:  


Español
CIP: 000000     CL-L-U-CA:  3-0-8-3       

Discipline:  

Agricultural Systems

School:   

Undefined

Academic Department:   

Undefined

Programs:   

Prerequisites:  

( RN95842)

Equivalences:  

SA00871 ; AG90047 ; AG3017

Course intention within the general study plan context:  

Course objective:  

Introduction to the conditions and benefits of vegetable production in Mexico. Familiarization with types of garden produce according to their taxonomical classification, climate, soil requirements and edible parts. Description of the physiological cycles and development of important vegetable gardens. Study of basic principles of production: methods for soil preparation, planting, fertilization, irrigation, weed control, plagues and diseases of common vegetable gardens in hot and moderate climates in order to develop competitive vegetable garden industries.

Teaching and learning tecniques:  

Not Specified

Suggested Bibliography:  

TEXT BOOKS:
* Valadez L., A., Producción de hortalizas, México : LIMUSA, 1990, esp, 
* Vegetables: Characteristics, production, and marketing, Pierce, L. C., New York : John Wiley and Sons, 1987, eng, 

BOOKS FOR CONSULTATION:
* Vegetable production, Nonnecke, I. L., New York : AVI Book, 1989, eng, 
* World vegetables: principles, production, and nutritive values, Yamaguchi, M., Connecticut : AVI Publishing Co. Wesport, 1983, eng, 
* Knott's handbook for vegetable growers, Lorenz, O. A. and D. N. Maynard, 3, New York : John Wiley and Sons, 1988, eng, 

Academic credentials required to teach the course:  

Language of Instruction:  


Spanish