|
|||||
Disciplina asociada:Ciencias de la Salud |
|||||
Escuela:
Medicina y Ciencias de la Salud
|
|||||
Departamento Académico:
Ciencias Básicas
|
|||||
Programas académicos: |
|||||
Competencias que se desarrollan: |
|||||
Requisitos:No tiene. |
|||||
Equivalencia:OD2015B |
|||||
Intención del curso en el contexto general del plan de estudios: |
|||||
Es un curso de nivel básico que tiene la intención que el estudiante identifique los pilares de un estilo de vida saludable, maneje indicadores básicos de salud y aplique lo aprendido en su cuidado personal. No requiere conocimientos previos. Como resultado de aprendizaje, el alumno elabora un plan de autocuidado orientado a la prevención y el cuidado de su salud y bienestar. |
|||||
Objetivo general de la Unidad de Formación: |
|||||
Al término de esta unidad de formación, el alumno: - Analiza el binomio salud-enfermedad en su terminología, indicadores y variables biopsicosociales que lo determinan. - Realiza la medición de indicadores básicos enfocados a un autodiagnóstico básico de su propia salud. - Propone un plan de autocuidado de su salud desde una perspectiva integral, con base en la detección oportuna de factores de riesgo. |
|||||
Técnica didáctica sugerida: |
|||||
No especificado | |||||
Bibliografía sugerida: |
|||||
LIBROS DE TEXTO: * McKee, Trudy, Bioquímica Las bases moleculares de la vida, 7th ed., New York, N.Y. : McGraw-Hill Education, 2020, spa, 9786071514400 LIBROS DE CONSULTA: * Rodríguez Escobar, Gilma., Alimentación y Nutrición Aplicada, Bogotá : Universidad del Bosque, 2018, * Rippe, James M., Lifestyle Medicine, 3a Ed., Florida : CRC Press, 2019, |
|||||
Perfil del Profesor: |
|||||
(513102)Maestría en Nutrición/Nutrición Clínica ; (510504)Maestría en Salud Pública Dental ; (512201)Maestría en Salud Pública ; (510502)Maestría en algún campo de la Odontología ; (511507)Maestría en Psicoanálisis/Psicoterapia ; (140501)Maestría en Ingeniería Biomédica/Médica ; (140701)Maestría en Ingeniería Química ; (190501)Maestría en Alimentos/Nutrición y Bienestar Integral ; (260102)Maestría en Ciencias Biomédicas ; (260202)Maestría en Bioquímica ; (260901)Maestría en Fisiología ; (400501)Maestría en Química ; (420101)Maestría en Psicología ; (420201)Maestría en Psicología Clínica ; (420901)Maestría en Psicología Industrial/Organizacional ; (61)Médico Cirujano con Especialidad en algún campo de la Medicina ; (600199)Médico Cirujano Dentista con Especialidad en algún campo de la Odontología ; (513102)Doctorado en Nutrición/Nutrición Clínica ; (512201)Doctorado en Salud Pública ; (511507)Doctorado en Psicoanálisis/Psicoterapia ; (190501)Doctorado en Alimentos/Nutrición y Bienestar Integral ; (260102)Doctorado en Ciencias Biomédicas ; (260202)Doctorado en Bioquímica ; (260901)Doctorado en Fisiología ; (400501)Doctorado en Química ; (420101)Doctorado en Psicología ; (420201)Doctorado en Psicología Clínica CIP: 513102, 510504, 512201, 510502, 511507, 140501, 140701, 190501, 260102, 260202, 260901, 400501, 420101, 420201, 420901, 61, 600199 |
|||||
|
|||||
Discipline:Health Sciences |
|||||
School:
Medicine and Health Sciences
|
|||||
Academic Department:
Basic Sciences
|
|||||
Programs: |
|||||
Competitions:SEG0102A ; SEG0101A ; |
|||||
Prerequisites:None. |
|||||
Equivalences:OD2015B |
|||||
Course intention within the general study plan context: |
|||||
This is a basic level course intended for students to identify the pillars of a healthy lifestyle, manage basic health indicators and apply what they have learned in their personal care. No previous knowledge is required. As a learning outcome, the student develops a self-care plan oriented to prevention and care of their health and wellbeing. |
|||||
Course objective: |
|||||
At the end of this unit, the student: - Analyzes the health-disease binomial in its terminology, indicators, and biopsychosocial variables that determine it. - Performs the measurement of basic indicators focused on a basic self-diagnosis of their own health. - Proposes a self-care plan for their health from an integral perspective, based on the timely detection of risk factors. |
|||||
Teaching and learning tecniques: |
|||||
Not Specified | |||||
Suggested Bibliography: |
|||||
TEXT BOOKS: * McKee, Trudy, Bioquímica Las bases moleculares de la vida, 7th ed., New York, N.Y. : McGraw-Hill Education, 2020, spa, 9786071514400 BOOKS FOR CONSULTATION: * Rodríguez Escobar, Gilma., Alimentación y Nutrición Aplicada, Bogotá : Universidad del Bosque, 2018, * Rippe, James M., Lifestyle Medicine, 3a Ed., Florida : CRC Press, 2019, |
|||||
Academic credentials required to teach the course: |
|||||
(513102)Master Degree in Clinical Nutrition/Nutritionist ; (510504)Master Degree in Dental Public Health ; (512201)Master Degree in Public Health ; (510502)Master Degree in In some Odontology field ; (511507)Master Degree in Psychoanalysis/Psychotherapy ; (140501)Master Degree in Biomedical/Medical Engineering ; (140701)Master Degree in Chemical Engineering ; (190501)Master Degree in Foods/Nutrition, and Wellness Studies ; (260102)Master Degree in Biomedical Sciences ; (260202)Master Degree in Biochemistry ; (260901)Master Degree in Physiology ; (400501)Master Degree in Chemistry ; (420101)Master Degree in Psychology ; (420201)Master Degree in Clinical Psychology ; (420901)Master Degree in Industrial/Organizational Psychology. ; (61)Physician & Surgeon with Specialty in Medicine Program ; (600199)Medical and Surgical Dentist with Specialty in Dental Residency Program ; (513102)Doctoral Degree in Clinical Nutrition/Nutritionist ; (512201)Doctoral Degree in Public Health ; (511507)Doctoral Degree in Psychoanalysis/Psychotherapy ; (190501)Doctoral Degree in Foods/Nutrition, and Wellness Studies ; (260102)Doctoral Degree in Biomedical Sciences ; (260202)Doctoral Degree in Biochemistry ; (260901)Doctoral Degree in Physiology ; (400501)Doctoral Degree in Chemistry ; (420101)Doctoral Degree in Psychology ; (420201)Doctoral Degree in Clinical Psychology CIP: 513102, 510504, 512201, 510502, 511507, 140501, 140701, 190501, 260102, 260202, 260901, 400501, 420101, 420201, 420901, 61, 600199 |
|||||