TA00985
Laboratorio de procesado de cereales y oleaginosas Cereals and Oilseeds Processing Laboratory
Materia No Vigente
CIP: 011002  Tecnología y Procesamiento de Alimentos   CL-L-U-CA:  0-3-4-1.5       

Disciplina asociada:  

Tecnología de Alimentos

Escuela:  

Por definir

Departamento Académico:   

Por definir

Programas académicos:   

Requisitos:  

(Haber Aprobado TA00853) y (Haber Aprobado TA00844 o Haber Aprobado TA00845)

Equivalencia:  

TA00982 ; TA3012

Intención del curso en el contexto general del plan de estudios:  

Objetivo general de la Unidad de Formación:  

Aplicar el conocimiento adquirido en la clase de plantas olaginosas y cereales al llevar a cabo prácticas de laboratorio y visitas a industrias. Completar prácticas en los siguientes proceses: moler, refinamiento, extracción-refinamiento de aceires y usos industriales para cereales; pastas proteinas y aceites. Proveer entrenamiento en las principales medidas de control de calidad y los procesos industriales para la fabricación del pan, fabricación de bisquetes, tortillas, cereales de desayuno, snacks, pastas, producción de cerveza, producción de endulzadores y transformación de aceites.

Técnica didáctica sugerida:  

No especificado

Bibliografía sugerida:  

LIBROS DE TEXTO:
* Serna-Saldívar, S.O., Manufactura y Control de Calidad en Productos Basados en Cereales., México D.F. : AGT Editor, 2003, esp, 
* Serna-Saldívar, S.O., Química, almacenamiento e industrialización de los cereales, México D.F. : AGT Editor, 2001, esp, 

LIBROS DE CONSULTA:
* Bathgate, G.N., Cereals in Scotch Whisky Production., U.K. : Aberdeen Uniersity Press, 1969, esp, 
* Bennion, E.B. & Bamford, G.S.T., The Technology of Cake Making., New York : Blackie Academic & Professional, 1997, eng, 
* Christiensen, C.M., Storage of Cereal Grains and Their Products, 3, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1982, eng, 
* Dendy, A.V., Sorghum and Millets Chemistry and Technology., St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1995, eng, 
* Erickson, D.R., Practical Hanbook of Soybean Processing and Uilization., Champaign, IL : AOCS Press, 1995, eng, 
* Fabriani, G. & Lintas, C., Durum Chemistry and Technology, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1988, eng, 
* Fast, R.B. & Caldwell, E.F., Breakfast Cereals and How They Are Made., St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1990, eng, 
* Hardwick, W., Handbook of Brewing., New York : Marcel Dekker, 1995, eng, 
* Hoseney, R.C., Principles of Cereal Science and Tecnology, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1986, eng, 
* Hough, J.S., Briggs, D.E., Stevens, R. & Young, T.W., Malting and Brewing Science, London, U.K. : Chapman & Hall, 1993, eng, 
* Inglett, G.E., Corn: Culture, Processing and Products, Westport, CT. : AVI Publishing Co, 1970, eng, 
* Juliano, B.O., Rice: Chemistry and Technology, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1985, eng, 
* Quail, J.K., Arabic Bread Production, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1996, eng, 
* Marshall, W.E., Wadsworth, J.I, Rice Science and Technology., New York : Rice Science and Technology., 1994, eng, 
* Matz, S.A. & Matz, T.D., Cookie and Craker Technology, Westport, CT. : AVI Publishing Co, 1978, eng, 
* Kent, N.L., Tecnología de los Cereales, Zaragoza, España : Acribia, 1987, esp, 
* Kruger, J.E., Matsuo, R.B. and Dick, J.W., Pasta and Noodle Tecnology., St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1996, eng, 
* Kulp, K., Lorenz, K., and Brummer, J., Frozen and Refrigerated Doughs and Batters., St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1995, eng, 
* Kulp, K., Ponte, J.G., Handbook of Cereal Science and Technology, 2, New York : Marcel Dekker, 2000, eng, 
* MacGregor, A.W., abd Bhatty., Barley: Chemistry and Technology., St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1993, eng, 
* Mercier, C., Linko, P. And Harper, J., Extrusion Cooking, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1989, eng, 
* Palmer, G.H., Cereals in Malting and Brewing., U.K. : Aberdeen Uniersity Press, 1989, eng, 
* Pollock, J.R.A., Brewing Science., New York : Academic Press, 1979, eng, 
* Pomeranz, Y. & Shellenberger, J.A., Bread Science and Technology, Westport, CT. : AVI Publishing Co, 1971, eng, 
* Pomeranz, Y., Wheat: Chemistry and Technology, 2, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1971, eng, 
* Posner, E.S. and Hibbs, A.N., Wheat Flour Milling., St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1997, eng, 
* Pyler, E.J., Baking Science and Technology., Chicago, Il : Siebel Publishing Co., 1993, eng, 
* Reed, G. and Peppler, H.J., Yeast Technology, Westport, CT. : AVI Publishing Co, 1973, eng, 
* Serna-Saldívar, S.O., Gomez, M.H. & Rooney, L.W., Technology, Chemistry and Nutritional Value of Alkaline Cooked Corn Products, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1991, eng, 
* Watson, S.A & Ramstad, P.E., Corn: Chemistry and Technology, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1987, eng, 
* Webster, F.H., Oats:Chemistry and Technology, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1986, eng, 
* Whistler, R., BeMiller, J.N. & E. Paschall, Starch Chemistry and Technology, Orlando, FL : Academic Press, 1984, eng, 

Perfil del Profesor:  

(011002)Licenciatura en Tecnología y Procesamiento de Alimentos ; (011002)Maestría en Tecnología y Procesamiento de Alimentos ; (011002)Doctorado en Tecnología y Procesamiento de Alimentos
CIP: 011002

Idioma en que se imparte la materia:  


Español
CIP: 011002  Food Technology and Processing.   CL-L-U-CA:  0-3-4-1.5       

Discipline:  

Food Technology

School:   

Undefined

Academic Department:   

Undefined

Programs:   

Prerequisites:  

( TA00853) and ( TA00844 or TA00845)

Equivalences:  

TA00982 ; TA3012

Course intention within the general study plan context:  

Course objective:  

Apply the knowledge acquired in the cereal and oleaginous plant class by carrying out laboratory practicals and visiting industries. Complete practicals on the following processes: grinding; starch refinement; oil extraction-refinement and industrial uses for cereals; protean pastas and oils. Provide training in the principal quality control measures and the industrial processes for bread-making, biscuit-making, tortillas, breakfast cereals, snacks, pastas, beer production, sweetener production, and oil transformation.

Teaching and learning tecniques:  

Not Specified

Suggested Bibliography:  

TEXT BOOKS:
* Serna-Saldívar, S.O., Manufactura y Control de Calidad en Productos Basados en Cereales., México D.F. : AGT Editor, 2003, esp, 
* Serna-Saldívar, S.O., Química, almacenamiento e industrialización de los cereales, México D.F. : AGT Editor, 2001, esp, 

BOOKS FOR CONSULTATION:
* Bathgate, G.N., Cereals in Scotch Whisky Production., U.K. : Aberdeen Uniersity Press, 1969, esp, 
* Bennion, E.B. & Bamford, G.S.T., The Technology of Cake Making., New York : Blackie Academic & Professional, 1997, eng, 
* Christiensen, C.M., Storage of Cereal Grains and Their Products, 3, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1982, eng, 
* Dendy, A.V., Sorghum and Millets Chemistry and Technology., St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1995, eng, 
* Erickson, D.R., Practical Hanbook of Soybean Processing and Uilization., Champaign, IL : AOCS Press, 1995, eng, 
* Fabriani, G. & Lintas, C., Durum Chemistry and Technology, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1988, eng, 
* Fast, R.B. & Caldwell, E.F., Breakfast Cereals and How They Are Made., St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1990, eng, 
* Hardwick, W., Handbook of Brewing., New York : Marcel Dekker, 1995, eng, 
* Hoseney, R.C., Principles of Cereal Science and Tecnology, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1986, eng, 
* Hough, J.S., Briggs, D.E., Stevens, R. & Young, T.W., Malting and Brewing Science, London, U.K. : Chapman & Hall, 1993, eng, 
* Inglett, G.E., Corn: Culture, Processing and Products, Westport, CT. : AVI Publishing Co, 1970, eng, 
* Juliano, B.O., Rice: Chemistry and Technology, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1985, eng, 
* Quail, J.K., Arabic Bread Production, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1996, eng, 
* Marshall, W.E., Wadsworth, J.I, Rice Science and Technology., New York : Rice Science and Technology., 1994, eng, 
* Matz, S.A. & Matz, T.D., Cookie and Craker Technology, Westport, CT. : AVI Publishing Co, 1978, eng, 
* Kent, N.L., Tecnología de los Cereales, Zaragoza, España : Acribia, 1987, esp, 
* Kruger, J.E., Matsuo, R.B. and Dick, J.W., Pasta and Noodle Tecnology., St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1996, eng, 
* Kulp, K., Lorenz, K., and Brummer, J., Frozen and Refrigerated Doughs and Batters., St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1995, eng, 
* Kulp, K., Ponte, J.G., Handbook of Cereal Science and Technology, 2, New York : Marcel Dekker, 2000, eng, 
* MacGregor, A.W., abd Bhatty., Barley: Chemistry and Technology., St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1993, eng, 
* Mercier, C., Linko, P. And Harper, J., Extrusion Cooking, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1989, eng, 
* Palmer, G.H., Cereals in Malting and Brewing., U.K. : Aberdeen Uniersity Press, 1989, eng, 
* Pollock, J.R.A., Brewing Science., New York : Academic Press, 1979, eng, 
* Pomeranz, Y. & Shellenberger, J.A., Bread Science and Technology, Westport, CT. : AVI Publishing Co, 1971, eng, 
* Pomeranz, Y., Wheat: Chemistry and Technology, 2, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1971, eng, 
* Posner, E.S. and Hibbs, A.N., Wheat Flour Milling., St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1997, eng, 
* Pyler, E.J., Baking Science and Technology., Chicago, Il : Siebel Publishing Co., 1993, eng, 
* Reed, G. and Peppler, H.J., Yeast Technology, Westport, CT. : AVI Publishing Co, 1973, eng, 
* Serna-Saldívar, S.O., Gomez, M.H. & Rooney, L.W., Technology, Chemistry and Nutritional Value of Alkaline Cooked Corn Products, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1991, eng, 
* Watson, S.A & Ramstad, P.E., Corn: Chemistry and Technology, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1987, eng, 
* Webster, F.H., Oats:Chemistry and Technology, St. Paul, MN : American Association of Cereal Chemists, 1986, eng, 
* Whistler, R., BeMiller, J.N. & E. Paschall, Starch Chemistry and Technology, Orlando, FL : Academic Press, 1984, eng, 

Academic credentials required to teach the course:  

(011002)Bachelor in Food Technology and Processing and (011002)Master Degree in Food Technology and Processing and (011002)Doctoral Degree in Food Technology and Processing
CIP: 011002

Language of Instruction:  


Spanish